Friday, December 31, 2010

Back to School


Tetiba teringat zaman sekolah dulu-dulu
waktu sekolah rendah
memang excited gile 
Time nak mula sesi baru 
sibuk cari baju, kasut, beg sekolah
dan yang paling excited bab alat tulis la
memang wajib beli baru tiap-tiap tahun

Dulu bawak beg berat macam batu
Buku teks tebal-tebal
 Beg sekolah sekarang ni bukan men cantik lagi
Beg barbie la, Doraemon la, cakap je nak
yang macam mana suma ada


Dulu baju sekolah yang femes jenama canggih
Tapi aku pakai yang tak canggih pun

 
Dulu aku pakai kasut sekolah
jenama Pallas, Bata je
Budak-budak sekarang pakai kasut sekolah jenama Barbie ok


Dulu memang wajib 
suruh kakak-kakak aku
tolong balutkan buku teks untuk aku
Pastu mesti ayah tolong tulis nama kat buku
sebab tulisan tak cantik..haha

 

Dulu wajib ada koleksi pen warni warni 
Suma warna ada, silver,emas,hijau,biru,pink,kuning,
macam-macam lagi la
Sebabnya sibuk nak wat biodata cantik-cantik
Budak2 sekarang ada lagi tak dok wat biodata?



p/s: zaman sekolah korang plak macam mana?

Tuesday, December 28, 2010

Graduated

Finally I'm graduated!
Yeay!

Sukanya bila tengok status daripada Undergraduate
da bertukar kepada Graduated


Ohh tak sabarnya nak konvo
I will be one of them
Finally I'm graduated! yeay!


p/s : Tahniah ye kawan2..Selama 3 thn setengah akhirnya kita da bergelar graduan


Saturday, December 18, 2010

Muvie

Bulan ni banyak cite best kat wayang
Antara muvie yang aku da tgk

Rapunzel

Best! Sekali sekala layan kartun best jugak


Hantu Kak Limah Balik Rumah

Cite paling benggong
Memang gelak sakan
Kalo tension2 gi la tgk


Narnia

Ok la cite ni..tak de la best sangat
Tapi apa yang aku suka dlm cite ni
ada Prince Caspian yang ensem tu..hehe


Next muvie
yang aku nak sangat tengok

Tron

Gulliver's Travels

Wednesday, December 15, 2010

I'm back

I'm back! da lama tak menjenguk blog dengan fesbuk..
Ni gara-gara 'kekasih hati' wat hal
time ni la nk rosak
Geram aku

Tapi bila ingat balik
'kekasih hati'  ni la yang banyak berjasa kat aku
Dengan dia la aku leh siapkan akunya psm a.k.a projek sarjana muda
Dia la teman aku tak tido malam
layan cite gossip girl
layan cite korea yang tacing2
Suma ni sebab jasa baik 'kekasih hati' i yang berkhidmat 4 thn
So 'kekasih hati' jangan wat hal lagi yerk
dun worry i tak cari 'kekasih hati'  len


Ni la 'kekasih hati' i yang tak ensem tu


p/s : Sapa-sapa yang tengah tension
pi la tengok cite hantu kak limah balik umah
confirm gelak guling-guling

Thursday, November 25, 2010

Farewell

Esok last day praktikal
Tak sangka da 6 bulan rupanya
praktikal kat sini
Macam-macam pengalaman, ilmu yang aku dapat
Seronok sebab da nak grad..yeay!
tapi takut pun ada
yela nak menempuh alam pekerjaan
Sebabnya komitmen pun bertambah bila da kerja
My supervisor ada pesan
Kalo kita ada attitude yang baik, tapi tak ada skill
still boleh survive
sebabnya skill kita bleh develop
tapi attitude susah nak ubah

Kelmarin ada farewell lunch
sedih plak lepas ni
tak dak member2 nak bergosip..haha



Apa pun kepada kawan2 yang da abih praktikal
BEST OF LUCK!
p/s: I will gonna miss all my friends at Infineon

Tuesday, November 9, 2010

kerja

Pening bila pikir pasal kerja
Suma kawan da sibuk cari kerja
Pegi interview sana
Pegi interview sini
Ada yang da dapat kerja
Tapi aku still belum apply kerja lagi


Sebabnya aku sendiri pun tak taw nak kerja apa
Pelik kan
Da abih belajar
tapi tak taw nak kerja apa


Bila da praktikal baru aku taw
yang jiwa aku ni
tak sesuai
tuk jadi
Programmer, System Engineer, Tester, System analyst
atau apa2 kerja yang dok 24 jam depan komputer

Maybe sebab aku lebih suka kerja yang banyak bercakap
Macam konsultan ke
Cikgu/ lecturer ke
Orang kata kerja jangan memilih
Yela bapa ramai yang menggangurkan
Kerja kena ikhlas
tapi kalo da tak de minat
macam mana nak kerja
Boleh ke nk ikhlaskan hati?
Erm tak taw le
Pening
pening
nak kerja apa
p/s : Semoga aku ketemu apa yang aku cari

Monday, November 1, 2010

oohh manisnya

Aku jumpa kt facebook kawan so saje nak share
Suwitt sangat
so enjoy reading


.........................................................................................................

Bila aku teringat balik cerita nih..aku mesti tergelak sorang-sorang…
Alkisahnya…aku nih ditakdirkanlah kawin dengan sorang mamat nih..ntah dari mana la datangnya…mak aku yang suruh..dia kata budak nih baik la alim la pandai la..lepas tu terus kami kawin.
Masa first time kawin tu, memang kucar kacir gak arr rumah tangga kami..dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati…

Eiiiii…geramnya aku!!!

Mana taknya,aku basuh baju dia sekali la ngan baju aku..then lepas basuh..nak jadi cerita..ada lah plak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku….haihhh..memang sakit hati…baju baru kot…mahal lagi!!! Then bila aku tanya dia..kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna..dengan slumber dia kata..
”Lah..awat tak tanya…”

Eiii..geramnya aku!!!

Selang beberapa hari, dia ada ajak aku pi shopping.Ok,fine..aku ikut jer la…weekend la katakan. Lepas tu nak jadi cerita, dia punyalah excited nak pi shopping..sampai aku kalih kalih belakang..HILANG!!..
Aku cari gak dekat dekat area situ kot kot ada tapi memang hampeh…Aku try call, tak angkat..call lagi pon tak angkat..huhh..tension betul!! Then, aku amik keputusan tunggu kat kereta jer..seminit,..lepas tu dua minit,… lepas tu….SEJAM KOT!! Huhh..memang sakit hati betul!! Then bila dia mai dekat kereta, aku tanya, pegi mana? kenapa call tak angkat??!! Yang aku tak tahan, dia dengan slumber jawab..
“Lah..gi shopping la sayang…owh..ada call ekk?? Alah..lupa nak bagi tau…terlupa bawa hanset..hehe..”

Eiiii..geramnya aku!!!!

Seminggu lepas tuh..dia kata teringin nak makan masak ayam berempah dengan masak lemak cili api.. ok..fine…aku masak jer…Tapi memang la aku nih tak la pandai masak sangat…tapi bolehlah klu setakat nak makan kan..aku hidang bagi dia makan…Masa first time dia suap kat mulut tuh…Aku bajet dia nak kata apa-apa..Tapi dia diam..Memang tak kata apa-apa pon sampai dia habis makan..Habis makan pon tak kata apa..
Aku pon confius…dia ni no respond..sedap ka tak?? Hmm..klu ikut aku la..orang yang masak ni la kan…aku rasa ok jah lah..tapi tak tau la orang yang makan nak kata apa..huhhh…..
Esok plak, time aku on the way nak balik dari tempat keje, kereta aku plak wat hal..tak boleh start..panik gak arr aku time tuh..malam dah nih..nak masuk Isyak dah…haihh..time aku balik keje lewat2 lah keta nak wat hal..then, aku call dia…
Yang aku tak boleh tahan tu..dia dengan slumber kata..
“Lah awat la call saya…call la mekanik…ingat call saya keta awak bleh jalan??….”

Eiii…geramnya aku!!!

Tapi…dia mai jugak lepas tuh…ada lah dia check apa ntah kt depan bonet tuh…dan lepas start…terus boleh…hmmm..dalam hati…aku kata,
“bleh la jugak mamat nih nak diharap…mekanik kecil-kecilan, janji free”…
Satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pi outstation kat overseas. Dia kata pi kejap jah…2 MINGGU!!..hmm..aku memang no komen lah…dia nak pi buat keja dia…takkan nak kata tak boleh kot…keja arkitek…biasalah…busy la kot…
Tapi..memang agak sakit hati jugak lah..bleh dia lesap macam tu jah..lepas2 naik flight....kot2 la nak call bagitau dah sampai ka..ada kat mana ka…tapi memang hampeh!!..langsung dia tak call!! Kot2 la nak bagi emel ka..tapi memang tak dak…kosong inbox!!

Eiii…geramnya aku!!!

Pagi tuh..aku basuh baju…ok..sekarang aku dah taw dah baju mana yang turun warna…aku ambik satu persatu dalam bakul nak basuh..sampai la aku jumpa bungkusan misteri dekat bahagian bawah baju-baju tuh…jeng3..huishh..siap dengan surat lagi..



Suratnya berbunyi begini:
Kehadapan isteriku (cewahhh..),
Semoga berada dalam keadaan yang sihat sentiasa…jangan marah-marah ek..hehe..Saya bukannya apa…saja tulih surat nih..bosan…tak tau nak buat apa…hihi
Pertama sekali…saya nak bagi tau lah..mungkin awak tak kenal saya..tapi saya kenal jer awak…sejak awak darjah 6 lagi kot!! Haha..eh..awak tak ingat ka anak Pak Mail kawan ayah awak yang mai beraya kat umah awak time tuh??!! …Masa tuh..saya nampak awak dok main masak-masak kat belakang umah…hahaha…memang sangat lucu…saya nampak awak macam 'anak patung'..comel sangat…

Ishkk..awak ni..tak perasan ker??

Keduanya, sori la pasal hal shopping tuh..memang saja jer saya tak mau bawa hanset time tuh…hihi..takot terkantoi…yer la…saya pi cari baju awak kot!! Ingat baju yang awak kata terkena warna tuh?? Huh…memang tension..susah btul nak cari..memang patut la mahal dan memang patot la awak bengang satu hari…hihi…
Ketiganya, pasal ayam berempah dengan masak cili api yang awak masak…hmm…mesti awak bengang kan sebab saya no respond…huhu…sebab SEDAPPPP SAAANGAT sampai saya jadi tak terkata…Eh,saya makan dalam masa 5 minit ja kot..ikut jam dinding kat umah kita…

Ishkk..awak ni..tak perasan ker??

Keempatnya…time keta awak rosak…hmm..awak tau tak saya CANCELLLL appointment saya dengan klien penting dari overseas sebab nak pi kat awak??!! Lepas2 tuh..jenuh saya nak pujuk diorang balik…Tau tak saya langgar smua traffic light merah!! Baju saya basah dengan peluh masa saya sampai kat awak??

Ishkk..awak ni..tak perasan ker??

Tapi lepas saya tahu saya kena pi outstation kt overseas..saya lagi seronok…happy glerr..sebab saya tau awak mesti rinduuu kat saya kan..kan2?? Saya memang saja jer tak call awak…hihi…tapi saya ok jah…saya rasa saya dah sampai dah kot lepas awak baca surat nih…
“Wow,look at the Eiffel Tower!! Fuyoo!!! Cantik kot!! “
Hahahahahaaaaaaaa..jangan jeles..(^-^)
Last but not least…awak..awak jangan nakal-nakal ekk…sebab saya saaaaayang awak…
P/S: Try tengok sama x dengan baju awak yang rosak ari tu “bungkusan” nih…hihi

Love,
Suamimu

Tuesday, October 19, 2010

19 oktober 2010

Hari ni 19/10/10
Ada apa dengan hari ni?
Hari ni my besday yang ke-22
Thanks for da wishes
Sama ada yang wish melalui sms atau facebook
Ramai yang mendoakan semoga cepat bertemu jodoh
Amin..


Hari ni jugak
Ada JPJ test
dari pukul 8 da terpacak kat tempat test
sampai la pukul 1 bru turn aku
da la panas terik
seb bek la lulus

Pegi ofis jap, makan
kul 4 bru sampai umah
haih penat sangat
malam ni nak wat slide tuk esok plak
esok SV li nak mai melawat
Uish takot pun ada
Mintak2 la ok esok
kalo gagal sia-sia ja 6 bulan Li
Wish me luck 4 tomorrow

p/s: mode: hepy..dia wish my besday, seperti thn2 sebelum

Friday, October 15, 2010

Ucapan untuk Pengantin Baru

Time hujung tahun macam ni
Memang banyak dapat undangan ke majlis perkahwinan
Sekarang musim kawan-kawan kawen or bertunang


Ada jugak yang bertanya bila nak kawen
Kawen?
Uish belom terpikir lagi bab kawen buat masa sekarang
Sebabnya belum ada calon
Dan yang paling penting aku masih muda
baru 18..ahakz(gile perasan muda)

Banyak lagi benda nak pikir selain dari kawen
Cari kerja
Beli Kereta
Bayar ptptn
dan yang paling penting
Bagi duit untuk mak ayah
Itu lg penting bagi aku

Bercakap pasal kawen ni
Aku nak share artikel
berkaitan ucapan untuk pengantin baru

......................................................................


Di dalam sebuah hadith, telah diriwayatkan bahawa Aqil Ibnu Ali Abi Talib r.a. telah menikahi seorang wanita dari kalangan Bani Jusham. Lalu orang ramai datang dan berkata, “Semoga berbahagia dan ramai anak.”

Mendengar yang demikian Aqil berkata, “Janganlah kamu mengatakan demikian, kerana sesungguhnya Rasulullah s.a.w. telah melarang yang demikian.”

Mereka lalu bertanya, “Jika demikian, apakah yang patut kami katakan wahai Abu Yazid?”


Aqil menjawab, “Katakan Semoga Allah memberkati kamu dan melimpahkan berkat kepada kamu. Begitulah yang diperintahkan kepada kita”.[1]

Di dalam sebuah hadith riwayat Imam Bukhari, diceritakan Rasullulah s.a.w. ternampak kesan Sufrah (sejenis wangian berwarna kuning) di baju Abdul Rahman Bin Auf r.a. lalu beliau bertanya, “Apakah ini?”

Abdul Rahman r.a. menjawab, “saya telah mengahwini seorang wanita dan telah membayar mas kahwin seberat sebiji kurma.”

Rasulullah s.a.w. bersabda, “ semoga kamu diberkati. Adakan walimah walaupun dengan seekor kibash”[2]

Menurut Abu Hurairah r.a. apabila mendoakan seseorang yang baru berkahwin, Rasulullah s.a.w. akan berkata, “

Semoga Allah memberkati kamu dan melimpahkan berkat kepada kamu dan menghimpunkan kedua kamu di dalam kebaikkan.”[3]

Menurut Imam Nawawi di dalam Al-Azkar adalah disunatkan kita mengucapkan seperti ucapan-ucapan Rasulullah s.a.w. di atas. Menurut beliau lagi, adalah makruh kita mengucapkan “Semoga berbahagia dan banyak anak.”[4]

Mana tidaknya, kehidupan pasangan yang diberkatiNya sudah tentu gembira dan bahagia. Sedangkan kehidupan pasangan yang gembira dan bahagia, belum tentu mendapat keberkatanNya.


sumber dari iluvislam.com

Monday, October 4, 2010

Kosong

Tinggal 2 bulan je lagi
Pastu dah abih praktikal
Lepas ni kena cari kerja
Job hunting!

Dulu masa belajar da tak sabar2 nak keja
Sekarang bila da merasa suasana kerja macam mana
haa baru la taw
masa belajar la
paling best skali
tak banyak benda nak kena pikir
cuma study je

Tak taw nak gambarkan perasaan skrg ni
Terasa macam bodoh gile pun ada
Benda yang senang pun tak taw buat
Apa yang belajar masa kat U dulu
cuma sikit sangat
sikt sangat sangat
banyak lagi yang kena blaja
blaja blaja dan terus blaja


Terasa demotivated sangat sangat




Saturday, October 2, 2010

Mejik Mejik


Mejik..
Memang mejik..
Mana tak mejik nya
tetiba je aku excited nak tengok wayang cite melayu
Haa tak ke mejik namanya tu...



Ni suma nya gara2 filem MAGIKA
terbitan KRU studios
syabas KRU
memang best tak rugi tengok

Filem Magika ni ala-ala Alice In Wonderland la
konon-konon nya tersesat masuk dalam alam lain
Dan apa yang menarik dalam filem ni sebab
filem muzikal
terasa macam tengok cite Mamma Mia, High School Muzikal


Mengisahkan tentang Malik dan kakaknya Ayu yang tersesat di alam lain
Ayu mencari adiknya yang diculik oleh nenek kebayan
Dan berjumpa dengan pak pandir, puteri gunung ledang,
badang, pahlwan Melaka, orang minyak, bawang putih bawang merah
puteri bunian, penunggu tasik chini...banyak lagi la
Nak taw kena tengok sendirik la
Bagi aku tak rugi tengok cite ni
sebab best

Malik

Ayu

Nenek Kebayan

Puteri Gunung Ledang

Pak Pandir

Mawi sebagai Badang

Bawang Putih Bawang Merah

p/s: tak sabar nak tunggu filem KRU, hikayat Merong Mahawangsa

Friday, October 1, 2010

Jalan jalan cari makan


Da lama tak update blog
Bersawang dah..fuh fuh tiup sikit

Entry kali ni aku nak cerita pasal makan-makan
Ari rabu lepas sempat pegi makan malam di Puncak Mutiara Kafe
excited sebab da lama tak makan ramai-ramai
ye la masing-masing da berkeluarga kan
jarang la dapat kumpul semua skali
tapi adik ngan my bro in law je yang tak de malam tu

Erm nak cite skit apa yang bestnya kat situ
Korang cakap je nak makan apa suma ada kat situ
nak makan daging lembu,ayam, kambing, rusa, arnab, angsa, puyuh suma ada
masakan kampung, western food pun ada



Menu yang di order:
Nasi beriyani kambing
Sup Cendawan
Chicken grill
Masak kicap rusa
sate ayam
sate kambing


Tapi apa yang paling aku suka
.
.
.
.
.
.
.
Romantik sangat tempat kat situ..
I LIKE....huhu


sate ayam + sate kambing


tak sempat nak amik gambar makanan, diorang dah ngap dulu




muka kekenyangan


p/s : Asyik amik gambar orang, gambar sendirik tak de :(

Wednesday, September 8, 2010

Selamat Hari Raya


Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan
.
.
.
.
.
.
.
.
.

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI

Ampun maaf sekiranya ada salah dan silap


Saturday, August 28, 2010

Kempen 1 Blog 1 Bendera


Tinggal lagi beberapa hari je lagi kita akan menyambut Hari Kemerdekaan.
Jom kita join Kempen 1 Blog 1 Bendera.
Korang boleh join di sini dan pilih gambar bendera n letak kat blog korang.




Tanggal tiga puluh satu - Sudirman


Tanggal tiga puluh satu
Bulan lapan lima puluh tujuh
Merdeka! Merdeka!
Tetaplah merdeka
Ia pasti menjadi sejarah

Tanggal tiga puluh satu
Bulan lapan lima puluh tujuh
Hari yang mulia
Hari bahagia
Sambut dengan jiwa yang merdeka

Mari kita seluruh warga negara
Ramai-ramai menyambut hari merdeka
Merdeka!
Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku merdeka

Ulang dari Mula

Mari kita seluruh warga negara
Ramai-ramai menyambut hari merdeka
Merdeka!
Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku merdeka

Merdeka....Merdeka...Merdeka..
MERDEKA!


SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN YANG KE-53

Wednesday, August 25, 2010

seratus lima puluh juta

seratus lima puluh juta - fynn jamal

Untuk kali ke seratus lima puluh juta
mereka tanyakan engkau soalan yang sama
"hei kenapa kau masih lagi mahukan dia?
apa kau buta? apa kau pura-pura suka?"

di seratus lima puluh juta kali itu
di depan semua engkau tarik tangan aku
yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu,
sambil ketawa engkau bilang satu persatu:

"dia mungkin bengis seperti singa
tapi dia nangis tonton cerita korea
dia mungkin keras bila bersuara
tapi dia jelas jujur apa adanya

aku lagi kenal dia"

dah lebih seratus lima puluh juta kali
aku pesan padamu apa yang bakal jadi
"engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
kau sangat manis, aku ini pula dawai besi"

di setiap seratus lima puluh jutanya
aku pun dalam hati semacam tak percaya
"apa kau lihat pada aku, jujurkan saja"
terus kau cubit dagu aku sambil berkata:

"sayang mungkin baran tak kira masa
tapi sayang tahan kalau yang salah saya
sayang mungkin saja keras kepala
tapi sayang manja bila kita berdua

saya kenal sayang saya"

buat apa dicerita bahagia kita rasa
biar tak dipercaya, peduli orang kata
baju ronyok tak apa asal pakai selesa
berkilau tak bermakna kalau hati tak ada

aku lebih bengis dari sang naga
tapi bisa nangis semata semi senja
suaraku keras tak berbahasa
kerna aku rimas gedik mengada-ngada

aku mudah baran tidak semena
mana boleh tahan angin semburu buta
dan aku sengaja tunjuk keras kepala
aku punya manja kau saja boleh rasa

rahsia kita berdua

p/s: Kalo nak dengar klik sini

Tuesday, August 24, 2010

Happy Birthday Batrisyia


Happy Besday to U (2x)

Happy Besday to Batrisyia

Happy Besday to U


24/8/2010
Genap la 5 tahun umur Batrisyia



Teringat lagi masa dia lahir
setelah sekian lama tak dak baby dalam family
Masing-masing excited
dapat naek pangkat la katakan
Mak jd tok
Ayah jg tok wan
Aku nek pangkat jd achik


Tapi ada jugak yang xbestnya
Sebab aku selalu kena marah..
sob2..sedey

Bila cakap kuat, or gelak xengt dunia
mesti kena sound
'diam la baby nk tido'
Bila aku tutup pintu
pun kena sound
'tutup pintu slow2 baby terkejut'
(ganaih tak aku?ganaih kan)


Tu kisah lama
zaman Batrisyia still baby
tapi sekarang da jadi baby tua..huhu


Yang pastinya
Ada sesuatu yang still tak berubah

Pipi tembun..

Tak caya?

Haah cuba tengok sendirik...


Setahun

2 tahun

3 tahun

4 tahun

5 tahun

Fakta tentang Batrisyia :

Sangat suka bergaya
Selalu kebas lipstik + alat2 make up
Bergaya ngan handbag, high heel, sunglass aku
Kembang kempis la bila ada orang puji dia
Mulut sangat celupar + berterus terang giler..Leh nangis kalo dengar
Tengok chanel astro ceria 24 jam.



Demand budak ni..Siap suh aku belikan kek ngan hadiah skali tuk dia..
Haih kopak la bulan ni

p/s : Dia da seminggu puasa penuh..clap clap

Monday, August 16, 2010

InsyaAllah


Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Everytime you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insya Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way x2
Insya Allah x3
Insya Allah we’ll find the way

InsyaAllah - Maher Zain

"Ya Allah permudahkanlah segala urusan ku"

Saturday, August 14, 2010

Batrisyia & Puasa

Tahun ni Batrisyia da umur 5 thn, so dia bru belajar berpuasa.

Situasi 1

Batrisyia : Achik, kalo posa boleh minum susu dak?
Aku : Tak boleh
Batrisyia : Minum ayaq?
Aku : Tak boleh makan, tak boleh minum susu, tak boleh minum ayaq
Batrisyia : Haaah? lapaq la I..(dengan muka terkejut)


Situasi 2

Batrisyia : Achik nak p mana?
Aku : Nak p keja la
Batrisyia : Laaa kata posa(dia ingat bila da puasa so dok umah la sebab tak leh makan minum..huhu)


Wednesday, August 11, 2010

Salam Ramadhan



Selamat Menyambut Bulan Ramadhan.Moga Ramadhan kali ini lebih bermakna

Thursday, August 5, 2010

Pelajar sekolah berkahwin selesaikan masalah?


Selepas mencadangkan ditubuhkan sekolah bagi pelajar mengandung, sekarang kerajaan negeri Melaka mencadangkan supaya pelajar lelaki di bawah 18 tahun dan pelajar perempuan di bawah 16 tahun dibenarkan berkahwin bagi mengelakkan kehamilan luar nikah dan masalah buang bayi. Bagi kerajaan negeri Melaka, cadangan ini adalah langkah terbaik bagi menangani gejala hamil luar nikah di kalangan remaja.

Bagi saya biarpun cadangan tersebut berniat ikhlas untuk membanteras gejala kehamilan luar nikah, namun saya tidak bersetuju dengan cadangan tersebut. Ini kerana :

Kahwin berlandaskan nafsu
Walaupun Islam mengalakkan berkahwin awal, namun ia bukan berlandaskan nafsu semata-mata. Bimbang kes penceraian akan meningkat disebabkan kurang tanggungjawab dan masih belum matang. (abaikan anak, isteri)

Kurang rasa bertanggungjawab
Memang tak dinafikan zaman dulu ramai yang berkahwin awal. Seawal usia 15 tahun, dan mampu menguruskan rumah tangga dengan baik. Sebabnya remaja zaman dulu dah didedahkan menguruskan rumah tangga bagi perempuan, bagi lelaki sudah pandai mencari rezeki. Tapi kita lihat situasi sekarang dengan pengaruh tv, internet, budaya hedonisme yang mempengaruhi remaja zaman sekarang. Mereka lebih kepada hiburan semata-mata.Di pusat beli belah pelajar-pelajar sekolah melepak, berfoya-foya.

Kurang fokus terhadap pelajaran
Keputusan membenarkan pelajar sekolah berkahwin juga dikuatiri akan menyebabkan mereka keciciran dalam pelajaran. Mana nak pegi sekolah, tuisyen, jaga anak.

Saya tak nafikan keputusan membenarkan pelajar sekolah berkahwin secara tidak langsung dapat menyelesaikan gejala hamil luar nikah.Namun ini bukanlah penyelesaian secara menyeluruh kerana tidak menyelesaikan masalah hingga ke akarnya.

Didikan agama dan moral
Pendidikan agama dan moral yang kurang dititikberatkan turut menyumbang kepada permasalah ini. Didikan agama haruslah bermula sejak dari kecil bermula dari rumah. Ibu bapa perlu menekankan didikan agama dan moral kepada anak-anak dan tidak mengharapkan guru/ustaz/ustazah di sekolah semata-mata.

Cegah Pergaulan Bebas
Kerajaan seharusnya mengambil langkah pencegahan dengan menyekat segala aktiviti dan tempat-tempat yang boleh membuka ruang kepada remaja untuk terjerumus ke kancah zina spt pusat-pusat hiburan, pusat rekreasi yang tersorok dari pandangan, hotel-hotel bajet milik bapak-bapak ayam.

Sekat laman web lucah, rancangan hiburan
Kerajaan juga harus menyekat laman-laman web lucah serta media massa perlu siarkan rancangan ilmiah.Jika dilihat sekarang rancangan-rancangan yang disiarkan adalah hiburan semata-mata yang mengusutkan intelektual pelajar.



Gamaknya cenggini la yerk situasi kt sek nanti..huhu


p/s: Cadangan tersebut seolah-olah mencantas ranting-ranting pokok yang pastinya akan tumbuh kembali kerana akarnya masih utuh.

Tuesday, July 20, 2010

Shopping with Aleesya


Last 2 week sempat pegi shopping ngan akak aku + Aleesya
Si kakak, Batrisyia tak de sebab balik kampung
Huh selamat dia tak de..
Kalo tak boleh bankrap aku

Yela mananya tak bankrap
Kalo asyik suh beli itu beli ini
Nak baju, nak beg, nak spek itam
Seb bek Aleesya kecik lagi so tak boleh nk suh aku belikan itu ini
Yang dia tau cuma tunjuk dan ckp 'tu tu tu'
Haha comel sangat ngan mulut muncung dia tu..


Muka excited

Tengah berpikir mau beli ape


Erk tetiba teringat..Tak de duit la plak..


p/s : Kalo lg ramai anak sedara aku..memang betul2 bankrap la..haha

Saturday, July 17, 2010

Sebulan sudah

Dah sebulan rupanya aku berpraktikal
Cepat je masa berlalu
Rasa macam baru semalam je lapor diri kat Infineon
Teringat lagi 1st day masuk aish boleh sesat

Aku assigned di Manufacturing IT..
Da nama pun IT
so keja aku tiap-tiap ari menghadap coding dan error
Asyik-asyik error memang tension
boleh luruh rambut
Tapi bile system boleh run dengan jayanya
rasa macam mau jerit je..
Sebab sonok


Dan yang paling bahagia sekali
aku dok umah
Boleh le melepas rindu kat mak ayah ngan
anak sedara aku
Tiap-tiap ari makan masakan mak
(saje nk bagi korang dengki..keh2)

Apepun still ada 5 bulan lagi
So gud luck kawan2
Ambil peluang dan pengalaman sebanyak mungkin
sepanjang praktikal ni

Sunday, July 11, 2010

Batrisyia & Make Up

Erm kalo orang pompuan mesti tak leh pisah ngn alat make up..
Sama la ngn anak sedara yang sorang ni..
Umur baru 5 thn tapi asyik nak make up je..
Da berbuih da mulut ni melarang..
tapi bukan nak dengar..
Kalo tetiba compact powder, lipstick atau pencuci muka hilang,
aku da taw da kat mana nak cari..
dalam beg Batrisyia..
Aish macam-macam la budakbudak zaman sekarang..
Tak caya cuba tengok cara-cara Batrisyia make up..



Step 1 : mula2 sapukan span

Step 2 : Sapukan pada muka
Step 3 : Sapukan sehingga rata

Step 4 : Taaddaa...setelah siap berbedak

Step 5 : Gaya memang tak boleh blah..haha



Haah advance kan budak-budak zaman sekarang..
Aku umur 5 tahun tak reti nak bermake up make up ni..


Tuesday, June 15, 2010

Aleesya celebrating her 1st besday


12 June 2010 Genap la setahun usia anak buah aku, Qistina Aleesya..

Nanti tahun depan boleh la sambut besday ngn anniversary angah..
Sebabnya on dat day ada 2 event..majlis akad nikah akak ngn besday aleesya..
Penat jgn ckp ar..
Si kakak, Batrisya plak dok perasan ritu besday dia..haha
klakar la telatah anak-anak buah aku..








"Happy Besday Aleesya

Semoga Sihat2 selalu"


da setahun rupanya anak buah aku