Thursday, May 26, 2011

Resipi Triffle Koktail


Bahan – bahan :
1 tin  buah koktel
1 biji kek
1 kotak Kristal jelly perasa strawberry
1 tin susu cair
3 sudu the tepung kastard
1 biji kuning telur
Gula secukup rasa
500 ml susu dutch lady full cream
1 sudu tepung jagung

1)Potong kek nipis-nipis ½ inch. Susun dalam bekas rapat-rapat.
2)Masak kastard( refer cara memasak kastard). Tuang kastard yang siap dimasak di atas lapisan kek.
3)Tunggu sampai kastard keras, tuang buah koktail di atas lapisan kastard.
4) Tuang agar-agar Kristal jelly yang siap dimasak. (refer cara memasak Kristal jelly)


Cara memasak kastard :
1)      Bancuh tepung kastard dengan sedikit susu cair supaya tidak berketul. Masukkan dalam periuk
2)      Masukkan kuning telur dan susu cair yang selebih tadi. Masak di atas api yang perlahan. Kacau supaya tidak berketul. Kacau sampai pekat. Masukkan gula secukup rasa dan air koktail. (Buah simpan untuk hiasan)
3)      Tuang kastard yang siap dimasak ke atas lapisan kek tadi.
4)      Tuang jelly di atas lapisan buah koktail tadi(Refer cara memasak jelly)
5)      Masuk dalam peti sejuk
Cara hidangan : Letak cream atas triffle koktail. (Refer cara membuat cream).Boleh guna whipping cream.


Cara memasak jelly:
Didihkan 400 ml air. Selepas air mendidih, masukkan serbuk jelly. Kacau. Tutup api. Kacau  agak-agak dalam  5 minit( jangan sampai jelly beku), tuang jelly di atas lapisan buah koktail tadi.

Cara membuat cream :
Masukkan susu dutch lady full cream, 1 sudu tepung jagung dan gula secukup rasa dalam periuk. Kacau sampai masak. ( nak taw masak ka dak, sampai dia tak rasa tepung). Masukkan dalam peti sejuk.




Koktail buah


Kristal Jelly
Taada..ni lah hasilnya

P/s : nampak macam sedap kan? memang sedap..Selamat mencuba =)

4 comments:

mzaiemo said...

waaa..bersemangat nyeee :)

AzRi said...

nak rasa....

izzah said...

zaiem : bersemangat waja kan saya..huhu
azri : bleh2..sila antar bayaran postage ye =p

Nurhidayah Bt Zakaria said...

aku balik nnti jgn lupa buat.. hehe.. :D